Bugun...


Dönemsel Vaka Artışlarına Dikkat!

Dönemsel Vaka Artışlarına Dikkat!

Mevsimsel olarak ishal vakalarının hem yetişkin hem çocuklarda daha çok görüldüğü bir dönemdeyiz. Hastane başvurularının hatırı sayılır bir miktarını ishaller, mide bulantıları ve kusmalar oluşturuyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Safranbolu Devlet Hastanesi Acil Serviste görevli Dr. Kutay Sarı dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı;

İshal nedir ve neden ishal oluruz?

Normalde dışkılama günde 2-3 kere ile 3 günde bir kere arasında değişen sıklıkta gerçekleşir. İshal ise dışkının miktarında, sıvı içeriğinde veya sıklığında artma, dışkı kıvamında azalmadır. 1-2 gün süren ishaller soğuk algınlığına, düzensiz beslenmeye, gıda alerjisine bağlı tedavi gerektirmeyen ishallerdir. Daha uzun süren ishallerde başka bir takım nedenler devreye girmiş olabilir.

İshal nedenleri olarak aşırı kalabalık ortamlarda yaşamak, yetersiz hijyen, su kaynaklarının kirlenmesi, bağışıklığın güçsüzleşmesi (diğer hastalıkların varlığı veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı), şeker hastalığı, aşırı C vitamini veya magnezyum alımı, bazı mikroorganizmalar, bazı ilaçlar (özellikle antibiyotikler ve antiasitler), besin emilimi sorunları ve yenilen besin türü sayılabilir.

Ne zaman hastaneye başvurmalıyım?

İshale susuzluk, bulantı ve kusma, halsizlik, karın bölgesinde ağrı, gaz sıkışması ve bazı durumlarda yüksek ateş eşlik edebilir. Şu belirtilerin yoğun hissedilmesi hastaneye başvurmayı gerektirebilir;

                -Aşırı sıvı kaybına bağlı bulgular (halsizlik, bulantı, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, dil ve ağız kuruluğu vb.)

                -Kan ve mukus içeren, az miktarda sık dışkılama

                -Günde 6 kereden fazla dışkılama veya 48 saatten uzun süren ishal,

                -38.5 dereceden yüksek ateş

                -Ciddi karın ağrısı

                -Hastaneye yatırılan hastalar veya yeni antibiyotik kullanımı olanlar,

                -70 yaşından büyük veya 5 yaşından küçük hastalar

İshalden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler

İshalden korunmada en önemli konulardan biri hijyendir. Birçok ishal vakası kişiden kişiye bulaşarak yayılır. Bu döngüyü kırabilmek artan ishal vakalarını engellemek için çok mühimdir. El yıkamak, tüketilecek gıdaların uygun temizliği, içme sularının temizliği ve üşütmekten kaçınmak başlıca dikkat edilmesi gereken konulardır. Yiyeceğiniz gıdaların temizliğinin ve son kullanma tarihinin kontrolü birçok gıda zehirlenmesini önlemede yeterli olacaktır.

İshalde evde uygulanabilecek tedaviler de vardır.

Bu hijyen koşulları sağlandığı taktirde yine de ishal oluyorsanız evde kendiniz uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle rahatsızlığınız büyük oranda geçecektir.

İshalde hastada rahatsızlık yaratan çoğu sorunun temel sebebi sıvı kaybıdır. Bu sıvı açığının kapatılması için yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Evde kendiniz hazırlayabileceğiniz “Sıvı Açığı Kapatma Sıvısı” (orijinal adı Oral Rehidratasyon Sıvısı) kayıp yaşanan sıvı ile aynı özellikte olduğu için vücut suyunu güzelce yerine koyacaktır. Bu sıvıyı evde hazırlamak için 1 litrelik kaynatılıp soğutulmuş suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırabilirsiniz. Uygun kullanım her dışkılama sonrası yetişkinler için 1 çay bardağı, çocuklar için yarım çay bardağı tüketmektir.

Bunun yanında “probiyotik” dediğimiz bağırsak bakterilerinin kaybı da ishale yol açabileceği için bunun yerine koyulması da önemlidir. Bunun için yoğurt, kefir, lahana ve salatalık turşusu, peynir, tarhana vb. tüketilebilir; fakat şayet laktoz intoleransınız varsa süt ve süt ürünlerinden uzak durmanız gerekmektedir. Ayrıca direkt olarak eczaneden probiyotik içeren ilaçlar ya da ürünler de satın alabilirsiniz.  İshal durumlarında yağlı ve baharatlı yiyeceklerden, alkol ve kahveden de uzak durmanız önerilmektedir.

Dr. Kutay Sarı

 






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



7 + 5 =
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANANLAR HABERLER
YUKARI